People Make The Brand, 10. yılında izleyicilerini eşit ve hakkaniyetli bir yaşamın ön koşulu olan farklılıklarımızı kucaklamaya davet etti.
Gittikçe çeşitlenen iş ikliminde, Çeşitlilik, Hakkaniyet ve Kapsayıcılık (Diversity, Equity, and Inclusion – kısaca DEI) temaları, iş dünyasının gündeminde ilgi gösterilen bir konu olarak yer almaya başladı. Bugün birçok organizasyon, DEI çalışmalarının tüm paydaşları nezdinde anlamlı etkiler yaratmaya başladığını ve bir rekabet avantajı sağladığını kavrıyor. DEI, sadece yukarıdan aşağıya bir girişim değil. Yöneticiler işe alma ve terfi kararlarını verirken çeşitliliği göz önünde bulundururken, ürün geliştiriciler yeni ürünleri pazara sunmadan yeterince temsil edilmeyen grupların ihtiyaçlarını anlamaya yöneliyor, insan kaynakları anlamlı bir iş iklimi için kucaklayıcı bir dilin vazgeçilmezliğini kabul ediyor. Yanlılıkların bir kenara bırakılıp herkesin karar alma mekanizmalarında gerçek anlamıyla söz sahibi olabildiği, eşitsizlik ve ayrımcılık ile mücadele edebilen hakkaniyetli kurumlar olabilmek kolay değil ve fakat mümkün.
People Make The Brand 10. yılında, izleyicilerini daha eşit bir yaşamın ön koşulu olan farklılarımızı kucaklamak ve birbirimizi anlamaya giden yolda hakkaniyetin önemini konuşmak için kurumlardan uygulayıcılar, akademik çevreden uzmanlar ve gerçek yaşamdan hikayelerin bir araya geldiği bir diyalog ortamı inşa etti.
DR. ELLA WASHINGTON
GEORGETOWN ÜNİVERSİTESİ, MCDONOUGHSCHOOL OF BUSINESS, İŞLETME PROFESÖRÜ
NURSEL ÖLMEZ ATEŞ
BORUSAN HOLDİNG İNSAN, İLETİŞİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GRUP BAŞKANI
Eşitliğe Adanmış 10 Yıl, Borusan Eşittir
İstanbul Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Nursel Ölmez Ateş, iş hayatına Migros Türk T.A.Ş.’de Metod Organizasyon ve Planlama Departmanı’nda uzman yardımcılığı pozisyonu ile başladı. Ardından Migros’un yurtdışı operasyonlarından Ramstore’a İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı ve Ramenka’nın Rusya’nın en başarılı insan kaynakları uygulamalarına sahip şirketi seçilmesinde önemli rol oynadı.
2008 yılında Türkiye’ye dönen Ölmez Ateş Mart 2018’e kadar, önce Koçtaş ardından Ford Otosan’da İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü olarak kariyerine devam etti. Görev yaptığı süre boyunca insan kaynakları dönüşümünün yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinde aktif olarak çalıştı.
Ölmez Ateş, şu anda Borusan Grubu İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanlığı görevini yürütmektedir.
MIMI NICKLIN
YAZAR, PODCAST YAYINCISI, PAZARLAMA STRATEJİSTİ, EMPATİ SAVUNUCUSU
Çeşitlilik, Hakkaniyet ve Kapsayıcılıkta Örgütsel Empati
PANEL: Teknolojide DEI Kırılganlıkları
Moderasyon: Serdar Turan
DR. ÇAĞLA GÜL ŞENKARDEŞ
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ - İSTANBUL BLOCKCHAİN WOMEN, YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Dr. Çağla Gül Şenkardeş, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği Lisans ve Yüksek Lisans eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Stockholm School of Economics eğitim kurumlarında İşletme Yüksek Lisans eğitimi ve sosyal bilimler alanlarında eğitimler alan Gül Şenkardeş, İletişim üzerine Doktora eğitimini Bilgi Üniversitesi'nde tamamlamıştır.
20 yılı aşkın profesyonel tecrübesi lojistik, otomotiv, medya, ve venture capital sektörlerinde dijital dönüşüm ve veri yönetimi çalışmaları üzerinedir. 2015 yılından bu yana akademik çalışmalar yapan ve halen İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Dr. Öğretim Görevlisi olarak görev yapmakta olan Gül Şenkardeş, Durugörü Danışmanlık şirketinin kurucusu, İstanbul Blockchain Women Derneği’nin kurucu Yönetim Kurulu Üyesi, Yeniden Biz Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi, Tomorrow
Danışma Kurulu Üyesi ve Blockchain Türkiye Platformu Danışma Kurulu Üyesidir.
Disiplinler arası bir araştırmacı olan Gül Şenkardeş, teknoloji ve insanı odağına almakta ve blokzincir teknolojisi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sürdürülebilirlik alanlarında akademik çalışmalar yapmaktadır. Yayınlanmış bilimsel araştırma makaleleri ve kitapları bulunan Gül Şenkardeş 2022 yılında Uluslararası Dünya Kadın Kongresinde literature yeni bir feminizm teorisi olan Kriptofeminizm’i kazandırmıştır.
DOÇ. DR. ERGİN BULUT
KOÇ ÜNİVERSİTESİ MEDYA VE GÖRSEL SANATLAR BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ
Dr. Ergin Bulut, 2014 yılında Illinois Üniversitesi İletişim Araştırmaları Enstitüsü'nden doktora derecesini aldı.Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü'nde öğretim üyesi olarak göreve başladı.
Bulut, video oyunu çalışmaları, medya endüstrileri ve politik ekonomi, medya ve politika konularında araştırmalarını sürdürmektedir.A Precarious Game: The Illusion of Dream Jobs in the Video Game Industry adlı kitabı, Mart 2020'de Cornell University Press tarafından yayınlandı.
DOÇ. DR. ŞEBNEM ÖZDEMİR
VERİ BİLİMİ VE YAPAY ZEKA ARAŞTIRMACISI İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ, ÖĞRETİM ÜYESİ
Doç. Dr. Şebnem Özdemir, Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik bölümünden lisans derecesini almıştır. Biri Matematik Eğitimi diğeri Enformatik alanında olmak üzere İstanbul Üniversitesi’nde iki yüksek lisans eğitimi tamamlamıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Enformatik Anabilim Dalı’ndan almıştır.
Doktora sonrası araştırmaları için Worcester Politeknik Enstitüsü (WPI) Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde araştırmacı olarak bulunmuştur. Daha sonra MIT CSAIL’e geçmiş ve burada yapay zeka alanındaki çalışmalarına devam etmiştir. Özdemir, halihazırda İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde görev yapmaktadır. 2016 yılında geliştirdiği makine öğrenmesi modeli ile Koç Üniversitesi UNESCO Kürsüsü tarafından verilen “İnsan Gelişimi Araştırmaları Ödülüne” , 2020 yılında CIO Türkiye tarafından “Yapay Zeka Alanında Farkındalık Yaratan Lider Ödülüne”, 2021 yılında ise Engelsiz Bilişim Platformu tarafından geliştirdiği projesiyle ödüle layık görülmüştür.
Doç. Dr. Özdemir veri bilimi odaklı ve yapay zeka tabanlı odaklı projeleri, yayınları, patentleri, ulusal ve uluslararası işbirliği çalışmaları bulunmaktadır. Ana araştırma alanları yapay zeka, veri bilimi, yönetim bilişim sistemleri, karar verme ve matematiksel modellemedir.
BEKİR AĞIRDIR
KONDA ARAŞTIRMA VE DANIŞMANLIK, YÖNETİM KURULU ÜYESİ
1979 yılında ODTÜ/İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. 1979- 2003 yılları arasında çeşitli sanayi şirketlerinde yöneticilik yaptı. 2003–2005 yıllarında TARİH VAKFI’nda önce Koordinatör, sonra Genel Müdür olarak çalıştı.
2005-2022 yılları arasında KONDA Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürlük görevini üstlendi ve hala aynı kurumda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almaktadır. Demokratik Cumhuriyet Programı kurucu üyesi, TESEV ve TÜSES Vakıfları Yönetim Kurulu Üyesi, T24 İnternet Gazetesi yazarıdır.
ESRA ODABAŞI
ES KARİYER ENGELLİ İSTİHDAMI DANIŞMANLIĞI, KURUCU
Esra, birçok farklı global firmada -Imperial Tobacco, Boehringer Ingelheim, ABBOTT ve EnerjiSA gibi – yaklaşık 10 yıl boyunca İnsan Kaynakları Departmanında farklı görevlerde sorumluluk almıştır.
Ayrıca kendisi de engelli olan Esra, engelli çalışan-işveren ve insan kaynakları üçgeni içerisinde aktif rol alarak doğru iletişim ve etkileşimin sağlanmasına destek olmuştur.
endi engelinden ve tecrübelerinden yola çıkarak 2016 yılında Türkiye’de ilk ve tek engelli istihdamı konusunda danışmanlık veren şirketi olan ES Kariyer’i kurmuştur. İşe yerleştirme, eğitim, mentorluk ve koçluk hizmetlerini ekibiyle birlikte yönetmektedir. Binlerce engelli adayla mülakat yapmış ve binlerce engellinin hayatına dokunmuştur.
Hala birçok farklı kurumsal global şirket ve üniversitede; Engelli İstihdamı, Equality-Diversity-Inclusion / Eşitlik-Çeşitlilik-Dahil Etme konusunda danışmanlık vermekte ve seminerler düzenlemektedir. Garanti BBVA & KAGİDER & Ekonomist’in düzenlediği yarışmada Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi ödülünü alan Esra ilham verici konuşmalarla, dezavantajların nasıl avantaja çevirileceği konusundaki farkındalığı artırmaktadır.
FEYZA NARLI
MANPOWERGROUP TÜRKİYE, GENEL MÜDÜRÜ
Yetenek Perspektifi
Feyza Narlı, İstanbul Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezuniyetinin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Ardından Oracle’da teknoloji danışmanlığı ile başlayan kariyer yolculuğunda, Innova Bilişim Çözümleri ve Accenture’da üstlenmiş olduğu grup yöneticiliği, direktörlük rolleri ile Türkiye ve İtalya'da kurumsal ve dijital dönüşümlerin farklı kırılımlarını içeren çözümlerin iş geliştirme, strateji ve danışmanlık ekiplerini yönetti.
Oracle Türkiye'de Dijital ve CX çözümleri Ülke Lideri olarak görev yaptıktan sonra, 2018 yılı itibarıyla dünya çapında 80 ülkede geçici veya daimî personel istihdamı ve insan kaynakları danışmanlık çözümleri sunan, yeni nesil iş çözümleri şirketi ManpowerGroup’ta, Türkiye Ülke Yöneticisi olarak göreve başlamıştır. Kendisi ManpowerGroup bünyesinde yer alan Manpower, Manpower Business Professional ve IT/Digital işe alımlardan sorumlu Experis markalarının Genel Müdürlüğünü de yapmaktadır.
Sivil toplum kuruluşlarında aktif şekilde rol olan Feyza Narlı, lise ve üniversite öğrencilerinin her yıl düzenlediği "Çalışırken Öğrenmeye Dayalı" Girişimcilik Projelerinin destekçilerinden biri olarak Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesidir. Narlı bunun yanı sıra İTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu ve Etik Kurulu Üyesidir. Ayrıca Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Üyesi olan Narlı, son 3 yıldır Türkiye'nin En Başarılı 50 Kadın CEO'su arasında yer almaktadır.
PANEL: Şirketlerde Yaşayan DEI
Moderasyon: Evrim Kuran
İLKE TOPTAŞ
META TÜRKİYE, ÜLKE DİREKTÖRÜ
HAKAN TİFTİK
BORUSAN OTOMOTİV, CEO
1968 yılında İstanbul’da doğan Hakan Tiftik, 1987 yılında Alman Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden lisans, 1997 yılında ise Koç Üniversitesi’nden M.B.A yüksek lisans derecesini aldı.
Profesyonel kariyerine 1992 yılında Intekno Teknoloji ve Know-How firmasında otomasyon ve kontrol mühendisi olarak başlayan Tiftik, Pittsburgh Pennsylvania’da yerleşik olarak Kuzey Amerika’da çeşitli otomasyon projelerinde çalıştı. 1994 yılında Türkiye’ye dönerek Kordsa Global AŞ’ye Yatırım ve Proje Uzmanı olarak katılan Tiftik, Kordsa Grubunda sırasıyla Mali İşler Müdürü (1997), Lojistik ve Satınalma Direktörü (1999), Almanya’da yerleşik olarak Interkordsa GmbH Genel Müdürü (2001), DUSA International Ltd Co, USA Global İş Direktörü (2003), Kordsa Avrupa Ortadoğu, Afrika Ticaret Genel Müdür Yardımcısı (2005), Kordsa Türkiye Genel Müdürü (2007), Kordsa Global Satış Başkan Yardımcısı (2009) rollerini üstlendi.
2010 yılında Kordsa Global CEO ve Başkan pozisyonuna atanan Tiftik aynı zamanda 2007-2013 yılları arasında Mısır’da kurulu Nile-Kordsa, Endonezya’da kurulu IndoKordsa ve Tayland’da kurulu Thai-Indo Kordsa firmalarının Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini de devam ettirdi.
2013-2017 yılları arasında Mondi Tire Kutsan AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su olarak görev yapan Tiftik, aynı zamanda Avusturya merkezli Mondi Grubun Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinin başkanlık rolünü de üstlendi.
Hakan Tiftik 2017 yılında kariyer yolculuğunu farklı bir sektörde devam ettirme kararı alarak, o tarihten bu yana Borusan Otomotiv Grubu İcra Kurulu Başkanlığı görevini üstleniyor.
SELİM KERVANCI
HSBC TÜRKİYE, GENEL MÜDÜR
Selim Kervancı, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği mezunudur. Brüksel Vrije Üniversitesi’nde İşletme üzerine yüksek lisans yapmıştır. HSBC Grubu’nda 1996 yılından bu yana farklı görevler üstlenen Kervancı, 2001-2005 yılları arasında HSBC Türkiye Finansal Kurumlar ve Muhabir Bankacılığı Grup Başkanı, 2005-2010 yılları arasında ise Yatırım Bankacılığı Grup Başkanı olarak görev yapmıştır.
2014 yılına kadar HSBC Türkiye Küresel Bankacılık ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Kervancı, ardından Dubai’de Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’den Sorumlu Yatırım Bankacılığı Direktörlüğü görevini yürütmüştür. Selim Kervancı, 1 Temmuz 2016 itibarıyla HSBC Türkiye Genel Müdürü olarak atanmıştır. Selim Kervancı, aynı zamanda HSBC Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin de Yönetim Kurulu Başkanıdır.
HAYLEY BARNARD
KAPSAYICILIK LİDERİ, ÇEŞİTLİLİK DANIŞMANI
Bilinçsiz Önyargıdan Kapsayıcı Liderliğe
Hayley, 23 yaşında Sir Chay Blyth "Challenge Business"ın Genel Müdürü olduktan sonra, 26 yaşında bir İngiliz-Fransız şirketinde direktör olarak görev yaptı. O zamandan beri Hayley üç şirket kurdu ve şu anda Birleşik Krallık'taki en büyük Gençlik Yardım Kuruluşlarından biri olan YHA'nın bağımsız yönetim kurulu üyesidir.
Hayley, cinsiyet dengeli işyerleri, kapsayıcı liderlik, bilinçsiz önyargı ve kültürler arası liderlik gibi konularda profesyonel bir konuşmacı, danışman ve medya yorumcusudur. Bilinçsiz önyargı ve kapsayıcılıkla ilgili sorunları mizahi yoldan ele alarak fikirlerinin izleyicilerin çalışma hayatları için gerçek bir değere sahip olmasını sağlıyor.
Hayley'nin öncülük ettiği en yenilikçi projelerden biri LeasePlan Women’ın Arctic Challenge projesidir. Baynard, cinsiyet eşitliği sorunu hakkında konuşmak ve şirketlerindeki bilinçsiz önyargılara meydan okumak için bu benzersiz platformu LeasePlan ile birlikte geliştirdi.
PANEL: Kadınlar Sahada
Moderasyon: Tuğba Paşalı Karacan
MUZAFFER ÖZTÜRK
BORUSAN MANNESMANN, GEMLİK OTOMOTİV FABRİKASI MEKANİK BAKIM BÖLÜMÜNDE YARDIMCI TESİSLERDEN SORUMLU BAKIMCI
Öztürk, 2018 tarihinde Borusan Mannesmann Gemlik ERW Fabrikası’nda Operatör olarak çalışmaya başlamıştır. Halen Borusan Mannesmann Otomotiv Fabrikası’nda Mekanik Bakım Departmanı’nda Yardımcı Tesisler Elemanı olarak çalışmaya devam etmektedir.
RÜMEYSA EYGİ MÜSELLİM
BORUSAN OTO İSTİNYE BMW-MINI MEKANİK ATÖLYESİ MEKANİK TEKNİSYENİ
Eğitimini 2021 yılında Maltepe Üniversitesi Uçak Teknolojisi bölümünde tamamladı. İlkokul yıllarında bu mesleği yapmaya karar veren biri olarak çalışma hayatına ilk adımını Borusan Oto Avcılar BMW-MINI Mekanik Atölyede Stajyer Teknisyen olarak attı.
2021 yılında başlayan «Anahtar Kadında» projesi ile 6 aylık eğitim ve gelişim programını başarı ile tamamlayarak Borusan Oto İstinye BMW-MINI Mekanik Atölye’de Mekanik Teknisyeni olarak görev yapmaya devam ediyor.
TUĞBA AYDIN
BORÇELİK, HADDE OPERATÖRÜ
TUĞBA PAŞALI KARACAN
BORUSAN OTOMOTİV, İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamladı. Çalışma hayatına 1998 yılında Management Trainee olarak Borusan Otomotiv İnsan Kaynakları bölümünde başladı.
Borusan Grubu’ndaki 24 yıllık kariyeri boyunca Borusan Holding, Borusan Telekom ve Borusan Lojistik’te başta İnsan Kaynakları olmak üzere Kurumsal İletişim, Strateji Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri Yönetimi gibi farklı fonksiyonların yönetimine liderlik etti.
2021 yılından bu yana Borusan Otomotiv Grubu İnsan Kaynakları ve İSG Genel Müdür Yardımcılığı ve İcra Kurulu Üyesi olarak görev yapmaya devam ediyor.
Kürasyon & Moderasyon
EVRİM KURAN
EVRİM KURAN DANIŞMANLIK, KURUCU UNİVERSUM, TÜRKİYE LİDERİ
Pek çok ulusal ve global markanın işveren markası danışmanlığını yapmakta ve işveren markası alanında dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık şirketi Universum’un Türkiye Liderliğini de sürdürmektedir. Kuran, 2013 yılından bu yana bölgenin en kapsamlı işveren markası konferanslarından People Make the Brand’in yaratıcısı ve küratörüdür. YetGen Koop Kurucu Üyesi olan Evrim Kuran, PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Gençlik Kurulları, Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi ve Yanındayız Derneği Danışma Kurulu üyesidir. Evrim Kuran, Mef Üniversitesi’nde Çeşitlilik, Hakkaniyet ve Kapsayıcılık dersi vermektedir. Kuran, aynı zamanda Mondelez International Türkiye bağımsız yönetim kurulu üyesidir.
Evrim Kuran’ın Türkiye’nin 5 kuşağını anlatan Telgraftan Tablete, Z kuşağını farklı araştırmalarla mercek altına aldığı Z: Bir Kuşağı Anlamak ve Türkiye’nin yeni göç neslini incelediği Onlar Göçtü Buradan isimli üç kitabı bulunmaktadır. Kuran, çeşitli süreli yayınlarda yazılar yazmakta ve konferanslarda konuşmaktadır.
SERDAR TURAN
HARVARD BUSİNESS REVİEW TÜRKİYE, GENEL YAYIN YÖNETMENİ
Lisans eğitimini elektrik mühendisliği üzerine aldıktan sonra işletme yüksek lisansını tamamlayan Turan, 2000 yılında Infomag Yayıncılık’ın kurucu ekibinde yer aldı.
2005 yılının Kasım ayında Businessweek ve 2012 yılının Ekim ayında Harvard Business Review dergisinin Türkiye edisyonlarının kuruluş sürecinde bulundu. Hali hazırda Harvard Business Review Türkiye ve Bloomberg Businessweek Türkiye dergilerinin yayın yönetmenliğini sürdürmektedir.
2014 yılına kadar HSBC Türkiye Küresel Bankacılık ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Kervancı, ardından Dubai’de Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’den Sorumlu Yatırım Bankacılığı Direktörlüğü görevini yürütmüştür. Selim Kervancı, 1 Temmuz 2016 itibarıyla HSBC Türkiye Genel Müdürü olarak atanmıştır. Selim Kervancı, aynı zamanda HSBC Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin de Yönetim Kurulu Başkanıdır.